Therapie van Johan Sebastiaan Bach

Al in de tijd van Bach bestond de overtuiging dat muziek een grote helende werking bezat, mits die aansloot op de gevoelstoestand van de luisteraar. Met Bach Kliniek laat Sounding Bodies zien hoe belangrijk akoestische klanken ook nu nog kunnen zijn voor het welzijn en welbevinden van mensen. Iedere muziekliefhebber weet dat muziek diep kan raken, maar de retorische kracht van het werk van Bach toont nog een bijzondere kwaliteit: het beroert, het overtuigt de luisteraar op gevoelsniveau.

Bachkliniek is een initiatief van Jackeline Hamelink en Sounding Bodies is het muziekgezelschap dat zij heeft opgericht. Muziek gaat voor Jackeline over emotie. In Bachkliniek krijg je een één-op-één-concert in een besloten behandelkamer.

Een toonsoort stààt voor iets

De musicus speelt na een kort kennismakingsgesprek een werk van Bach dat tegemoet komt aan de stemming of emotie van de luisteraar van dat moment. Het gaat uit van het gegeven dat in de tijd van Bach een algemeen aanvaard principe was: een toonsoort stáát voor iets. Zo was de toonsoort G-groot gewoon vrolijk en liefdevol, en as-klein was mat en somber maar wel edel. Met dat gegeven kiest de musicus, de Bach-specialist dus iets wat past bij de stemming op dat moment van de luisteraar.

De keuze voor het juiste muziekstuk wordt dus niet lichtzinnig gemaakt. Iedere cellosuite van Bach en ieder deel daarbinnen staat voor een specifiek spectrum aan emoties. Na afloop krijg je de mogelijkheid om op je ervaring te reflecteren, al dan niet in de vorm van een gesprek. De totale sessie duurt 50 tot 60 minuten.

Geweldig en gratis is de Bachkliniek Online!

Hier kun je online met de muziek van Bach gevoelens van eenzaamheid doen overgaan in gevoelens van geborgenheid.

Van neerslachtig naar opgewekt, van verwarring naar helderheid, van stress naar ontspanning, van angst naar vertrouwen en van verdriet naar troost.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Muziektherapie, Psychotherapie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.