Goed leven

EN THUISKOMEN IN JEZELF

Opnieuw aandacht voor een artikel in Trouw: Overgewicht is een spiritueel probleem.  Aan het woord is Huub ter Haar, gezondheidspionier en theoloog.

Overgewicht is in mijn ogen in veel gevallen een spiritueel probleem. Mensen zijn niet meer verbonden met goed leven. Goed leven houdt in dat je kunt sturen, je energie kunt managen en zin kunt ervaren. Velen weten niet meer hoe je echt contact maakt met je lijf, de ander, de leefomgeving en grotere verbanden.

Er is maar één oplossing: het kweken van bewustzijn van de genoemde vervreemding. In vrijwel elk mensenleven zijn patronen ontstaan die je afhouden van gezond gedrag. Patronen die het leren hanteren van een onveilige jeugd, een knellende relatie of een laag zelfbeeld op afstand houden. Om het leven draaglijk te houden kies je dan voor troost- of slachtoffergedrag of controlezucht: ‘Dat extra glas wijn geeft mij ontspanning.’

Pas als mensen zich bewust worden van die vervreemdende patronen, kunnen ze hun regie, energie en levensdoel hervinden. Dan is de keuze voor onbewerkt voedsel, meer bewegen en gerichter ontspannen een gevolg. Thuiskomen in jezelf, in contact zijn met de ander en met de leefomgeving is belangrijk, omdat het mede tot heling leidt.

Ik heb zelf ook wat overgewicht dus ik trek het me persoonlijk aan. En ik weet dat het zo werkt zoals Ter Haar schrijft. Bewustzijn van vervreemdende situaties vergroten is belangrijk. Goed leven lukt zo doende steeds beter.

1 reactie

Opgeslagen onder Filosofie

Een Reactie op “Goed leven

  1. Lilian Blommers

    Beste Gerie, weer een compliment voor het delen van dit artikel, natuurlijk weet ik het al lang, maar nooit was het zo helder verwoord. dank daarvoor.

    Lilian Tan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.