De psychologie van het spirituele zoeken

De Canadese arts en specialist Gabor Maté, die inmiddels niet meer als arts werkt maar als openbaar spreker en schrijver, probeert in dit korte filmpje uit te leggen hoe spiritualiteit kan leiden tot een ongezond leven.

Hij citeert de klinisch psycholoog John Welwood die het concept van de spirituele omzeiling bedacht, de ‘spiritual bypass’. Van een spirituele omzeiling is sprake wanneer je de spirituele zoektocht gebruikt om verder weg te komen van je zelf en je emoties.

Een spirituele zoektocht kan groots zijn als het ten dienste staat van het zoeken naar waarheid maar als het ten dienste staat van het zoeken naar zekerheid werkt het beperkend.

Maté heeft keer op keer gezien dat ziek zijn een product is van het ontkennen van emotie. Spirituele zoekers die in een ‘spirituele bypass’ terecht komen, zullen misschien een mooie dood ervaren, maar zullen volgens Maté korter leven. Als je je niet kunt verhouden tot je eigen emotionele werkelijkheid schakel je volgens Maté je immuunsysteem uit, verstoor je de hormoonhuishouding en het energetische systeem wat gevolgen heeft voor hart en vaten en het zenuwstelsel.

Dus wat bedoelen we met een spirituele zoektocht? Als het betekent dat we niet meer boos mogen zijn of dat we de hele tijd sereen moeten zijn, dan is spiritualiteit een manier je zelf te onderdrukken.

Maté ziet zichzelf als een spirituele zoeker is en raadpleegt spirituele leraren om zichzelf en zijn relatie tot de wereld beter te begrijpen, maar hij vindt dat de zoektocht zich ook moet afspelen op andere niveau’s.

Een ander interessant filmpje van Maté vond ik: ‘Hoe noodzakelijk het is om echt te zijn’.

1 reactie

Opgeslagen onder Psychologie en boeddhisme

Een Reactie op “De psychologie van het spirituele zoeken

  1. Pingback: Langer buiten spelen: pleidooi voor een nieuwe economie | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.