Het opvoed- en onderwijssysteem steeds meer onder druk

In een recent artikel uit de Correspondent ‘Ministerie maakt ouders monddood…’ gaat het niet alleen om de zogenaamde geheime contracten die het ministerie (O&W) heeft met sommige ouders maar om verschillende aanvaringen die onderwijsjurist Katinka Slump heeft met het ministerie. De huidige regering ziet volgens haar de rechtsbescherming van ouders en kinderen als een vorm van activisme.

Wat zijn dat voor geheime contracten?

… geheime onderwijscontracten die ouders door een ‘inspecteur bijzondere opdrachten’ van het ministerie (van Onderwijs en Wetenschappen) worden aangeboden. De contracten zorgen ervoor dat ze geld krijgen om hun thuiszittende kinderen – ziek, hoogbegaafd, zwaar gepest of met psychische problemen – thuisonderwijs te geven. Daarnaast voorkomen ze dat ouders in de problemen komen omdat ze de leerplichtwet overtreden.

Ik wist niet van het bestaan van deze contracten die dus al enige tijd niet meer geheim zijn. Zie het NRC artikel uit 2014: Thuisonderwijs via geheime constructies.

Het lijkt alsof allerlei kunst en vliegwerk uit de kast gehaald wordt om het huidige onderwijssysteem in stand te houden. Waarom is dat nodig? Werkt het systeem niet?

Ook in de Groene veel belangstelling voor ons huidige opvoed- en onderwijssysteem. Het systeem bevordert het steeds grotere verschil tussen arm en rijk. Uit het themanummer van de Groene:

De staat van het onderwijs, het ­jaarlijkse rapport van de inspectie, laat het ­Nederlandse onderwijs zien als een plek waar kinderen uit gezinnen met laagopgeleide ouders ­consequent in het nadeel zijn. Ze zitten op slechtere ­scholen, met minder bevoegde docenten, hoger ­ziekteverzuim en groter verloop van personeel.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Onderwijs, Persoonlijk en politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.