‘Selfie’ PsyQ gaat met zijn tijd mee

Ik kwam dit billboard tegen op de Witte Singel in Leiden en keek met lede ogen toe.

Reclame voor PsyQ

Reclame voor PsyQ


Billboards worden dacht ik meestal gebruikt door commerciële bedrijven, of om culturele gebeurtenissen mee aan te kondigen en er reclame voor te maken. Nu dus ook om reclame te maken voor een psychologische zorginstelling.

De inhoudelijke boodschap in de advertentie is niet verkeerd. We zouden er inderdaad op vooruit kunnen gaan als we ophielden met ‘het doen alsof het allemaal zo geweldig met ons (selfie) gaat’. We houden namelijk met dit soort oppervlakkigheid een heleboel ellende in stand.

Ik ben er van overtuigd dat wanneer meer mensen verder en dieper zouden kijken dan hun neus lang was, dat er dan ook lang niet zoveel haat en oorlog zou zijn. Zoals ik bijvoorbeeld een Israëlische vrouw onlangs in een geschiedenis programma op TV hoorde zeggen: Waarom zou de ene bevolkingsgroep (Joden) wel recht hebben op een verleden en een andere groep (Palestijnen) niet. Iedereen moet het verleden van een ander kunnen erkennen en daardoor de ander beter kunnen begrijpen. Verder en dieper kijken dan je neus lang is.

Ondanks de mooie inhoudelijke boodschap van de reclame weet ik niet goed wat ik er van moet denken. Het gaat hier om een grote instelling in de zorg en juist die grote jongens in de zorg weten handig gebruik te maken van de regelgeving rond de zorg-producten.

Geld verdienen per zorg-product heeft tot een explosie van kosten in de zorg geleid. Hier zouden zorginstellingen kritisch tegenover moeten staan en PsyQ laat met hun reclame zien dat ze met de commercialisering in de zorg mee gaat. Het viel te verwachten maar het valt me toch tegen.

Reclame voor PsyQ

Reclame voor PsyQ

Ik zou als patiënt goed nadenken voordat ik me bij een instelling als deze aanmeldde. Ik zou iets verder kijken dan mijn neus lang was.

PS Van een collega vernam ik dat PsyQ op dit moment zeer lange wachtlijsten heeft:

‘Een toestroom van aanmeldingen proberen te genereren (voor heel veel geld, die billboards kosten een vermogen) op het moment dat je een wachtlijst hebt waar voor miljoenen werk op staat… lijkt mij een commerciële benadering. Misschien dat ze een budgetverruiming krijgen als ze kunnen aantonen dat ze een bepaalde grootte van wachtlijst hebben bereikt? Het gaat in ieder geval ten koste van de mensen die zich aanmelden: die raken verstrikt in een fuik van wachten en wachten…’

A_HXI2tCUAEKk_I.jpg-medium

PS Een recent bericht over de rampzalige werking van de marktwerking in de zorg staat hier.

 

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Psychologenpraktijk Gerie Hermans, Psychologie

7 Reacties op “‘Selfie’ PsyQ gaat met zijn tijd mee

 1. Commercialisering in de gezondheidszorg en onder psychologen is juist geweldig en komt in mijn ogen de kwaliteit van de zorg ten goede. Tijd om de geitenwollensokken aan de wilgen te hangen 😉

  Like

 2. Ruud van Tintelen

  Beste Gerie Hermans,

  Dit is een soort PS, noodzakelijk voor een onbekende in deze digitale wereld. PsyQ puur zal de zelfde status moeten krijgen als de institutionele GGZ voorzieningen. De GGZ Max Ernst werkt in mijn ervaring dus to the point, klant gericht, en in praktische ruimtes. Maar zolang als PsyQ puur als 1e lijn gezien blijft worden binnen de huidige visie zal een inzet tot herstel lastig blijven tot absoluut onmogelijk tegen ziekmakende constructies zoals Werkgever, UWV en Bedrijfsarts! Vriendelijke groet, Ruud.

  Like

 3. Ruud van Tintelen

  Wat ik bedoelde is dat de 1e lijn psychologen niet in staat zijn om zeer ziekmakende houding van Werkgever, nog UWV, nog Bedrijfsarts een halt toe te roepen om herstel mogelijk te maken. Ook een huisarts verkeert niet in de positie om UW of Bedrijfsarts in de pas te laten lopen tot genezing. Slechts de GGZ kan dit wel voor elkaar krijgen omdat een psychiater een arts is en onderdeel uit maakt van het het tweede lijn team! Dát maakt het óók veel duurder en langduriger omdat men doorgaans inmiddels héél erg ziek geworden moet zijn om snel in het GGZ circuit behandeld te worden.

  Like

 4. Dank voor je reactie Ruud. Maar hoe bedoel je de eerste regel van je reactie? Ik zie niet direct het verband met het bericht:) Zie je PsyQ puur als een instelling die invloed uit kan oefenen op een werkgever, bedrijfsarts, UWV? Ja dat kan door hun advies over een cliënt (werknemer). Maar dat is denk ik toch niet hun kerntaak?

  Like

 5. Ruud van Tintelen

  De GGZ kan wel invloed uitoefenen op een werkgever, UWV en Bedrijfsarts, die de 1e lijnpsychologen op hun beurt mogen negeren. Verder ben ik het met het inzicht eens dat de marktwerking van de zorg, en het daarbij vastgeplakte verdienen aan het zorgproduct, de zorg juist duurder maakt. Ook zou ik voorbeelden kunnen geven welke problemen zich voordoen als men de 1e lijnpsychologie mag negeren en beperkt vergoed waardoor de problemen van een cliënt toenemen en zijn zorg dus duur moet worden omdat deze noodgedwongen naar een 2e lijn getild moet worden. Ondertussen hebben UWV, bedrijfsartsen en andere toeleveranciers reeds geld verdiend zonder dat de cliënt daar baat bij gehad heeft, integendeel zelfs! En zorgverzekeraars gaan financiële buffers opbouwen net als ziekenhuizen dat moeten gaan doen en dus in de verpleging terugvallen op (bijna) louter leerlingen.! Tja……

  Like

 6. Bea, Dank voor je reactie. Het bericht over ‘selfie’ PsyQ werd op twitter enkele keren geretweet:)

  Vannacht heb ik een tijdje wakker gelegen over de commercialisering van de zorg die niet meer tegen te houden lijkt. Er is in deze maatschappij bijna geen domein meer te vinden waar geld niet de hoofdrol speelt. Ik krijg het er benauwd van en kan er zò boos over worden dat veel collega’s er in mee gaan. Collega’s die er niet in mee gaan moeten zich sterk maken. Hier en daar gebeurt dat gelukkig wel maar lang niet genoeg…

  Like

 7. bea hilgers

  Echt helemaal mee eens. Psy q doet goed mee met de eisen en zo nemen zij ook deel aan de zorg als een product te zien en de mens als een protocol waar je je dsm naast legt zodat je weer meer behandelingen kan geven. Zo kan je iedere mens in de maatschappij als ziek bestempelen en lopen de klanten hun hele leven met een diagnosecode rond die hen achtervolgt. Begrijp gewoon niet dat niemand aan de bel trekt. De stijging in de zorgkosten is minder dan verwacht. Haha zo kan ik ook een positieve boodschap brengen. Gerie ik lees je artikelen met genoegen en voel mij gesteund in wat voor ontwikkeling ik zie in de maatschappij.
  Bea Haptonoom

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.