Renske Leyten: Mensen informeren dat het anders kan

Voor Café Weltschmerz (De wereld is aan het kantelen en Café Weltschmerz helpt daarbij) hield  psychiater Bram Bakker een interview met Renske Leyten (SP).

Leyten is al vele jaren de woordvoerder voor zorg van de SP. Misschien kennen we haar daarom beter dan andere woordvoerders voor de zorg. Woordvoerders zorg van partijen zoals de PvdA of de VVD wisselen namelijk nogal vaak. Op ‘zorg’ mogen kamerleden oefenen voordat ze verder mogen naar bijvoorbeeld Europese zaken.

“Het geld verdienen per zorg-product heeft tot een explosie van kosten geleid. Hoe moeilijker een handeling in de zorg te standaardiseren is tot een product hoe ingewikkelder het wordt en hoe meer bureaucratie er op los gelaten wordt. Juist de grote jongens in de zorg weten handig gebruik te maken van de regelgeving rond de zorg-producten. De kosten die hiermee samenhangen maakt onze zorg duur. Het is niet de zorg maar ons zorgstelsel dat te duur is en er is een alternatief.

Dat is het ergste wat er is. Mensen denken dat het niet anders kan, maar het kan wèl anders.  We moeten mensen informeren dat het wèl anders kan. Wèg met die zorgverzekeraars en wèg met die commercie. We kunnen het zelf. Er is zelfs een meerderheid onder VVD ‘ers die vóór inkomensafhankelijke zorg-premies zijn.”

Er zal echter niet direct iets veranderen. De verwevenheid van de elite in de zorg en de politiek is heel erg groot. Dit is wat verandering tegenhoudt: “Als je bewindvoerder zorg bent geweest krijg je een hoge positie in de zorg. Daar komt bij dat de problemen in de zorg niet in het nieuws komen omdat journalisten zich teveel bezig houden met de waan van de dag maar ook omdat het ingewikkeld is. Ook al kom je uit de zorg, je begrijpt het niet.”

Maar het kàn anders: kijk zelf.


CFT3m6nWIAA-OF_

4 reacties

Opgeslagen onder Persoonlijk en politiek, Zorgverzekeringen

4 Reacties op “Renske Leyten: Mensen informeren dat het anders kan

 1. Pingback: Het zoveelste pleidooi voor een nationale, solidaire zorgverzekering | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

 2. Pingback: ‘Selfie’ PsyQ gaat met zijn tijd mee | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

 3. Ha Marijke,

  Ja, ik kende tot gisteren Café Weltschmerz ook niet. Bram Bakker lijkt er actief mee bezig te zijn. Hij doet veel interviews. Ik zag hem laatst toevallig op TV in een programma van nota bene Jort Kelder over het grote geld en dat vond ik erg goed! Zowel het programma als het optreden van Bakker maar ook van een dominee die op de Zuidas werkt, die heel goeie dingen zei. Ik kwam op de hoogte van het bestaan van Café Weltschmerz via de (besloten) Google discussiegroep van contract-vrije psychologen. Daar zit een collega op die heel actief allerlei nieuwsbronnen over de zorg afschuimt.

  Dank voor je reactie, Gerie

  Like

 4. Marijke Hunink

  Hoi Geer,

  Ik heb het interview gezien, erg interessant. gelijk doorgestuurd naar mijn collega’s! Ik kende Cafe Weltschmerz niet…hoe weet jij van het bestaan?

  See you, XXX Marijke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.