Psychologen binnen een instelling disfunctioneren

Onderstaand relaas in de Volkskrant maakt nog eens goed duidelijk waarom ik als psycholoog vele jaren geleden koos om voor mijzelf te werken. En dan ook nog eens zonder contracten met zorgverzekeraars. Mijn motivatie hiervoor is al kort beschreven op de beginpagina van dit blog.

Maar hier hoort u het eens luid en duidelijk van een ander. Professioneel werken binnen een GGZ instelling wordt vrijwel onmogelijk gemaakt. Wat mij het meeste treft in het verhaal is dat er binnen de instelling niemand meer geïnteresseerd is in hòe de psycholoog werkt met cliënten. Dit zie ik als een van de meest kwalijke gevolgen van de marktwerking in de zorg en het is puur cynisme dat Minister Schippers haar beleid probeert te verdedigen met het woord kwaliteit.

Helaas is het een herkenbaar en triest verhaal voor veel psychologen. Klik op de link voor het artikel in de Volkskrant over de ontsporende GGZ. De nieuwe zorg: het kwik-fitmodel. Tjak, tjak, volgende patiënt. 

Masja Schakenbos in haar eigen praktijk

Masja Schakenbos in haar eigen praktijk

Ik weet nog niet of deze collega naast het werken voor zichzelf ook het besluit neemt om geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Mocht ze contracten gaan afsluiten dan zal ze merken dat het beleid van dit kabinet ook het werken voor zelfstandige psychologen binnen de GGZ zeer moeilijk maakt. Maar zelfs al sluit ze geen contracten af met zorgverzekeraars dan nog dringt het huidige beleid zich op in de werkkamer van de psycholoog. Kwaliteit is het makkelijkst te bieden wanneer cliënten de behandeling zelf betalen. Maar dat is helaas niet altijd mogelijk.

Mocht deze collega met jeugd willen werken dan zal zij mogelijk contracten willen afsluiten met gemeenten vanwege de transitie van de Jeugd GGZ in 2015. Hoe dit zal uitwerken voor het functioneren van psychologen valt nog te bezien en zal in elke gemeente anders zijn.

Meer op dit weblog over hoe ziek de GGZ is geworden: hier en hier.

1 reactie

Opgeslagen onder Persoonlijk en politiek, Psychologenpraktijk Gerie Hermans, Psychologie, Zorgverzekeringen

Een Reactie op “Psychologen binnen een instelling disfunctioneren

  1. Ab

    U moet het relatief bekijken. Als binnen een zorginstelling het werken bijna onmogelijk wordt gemaakt kunnen ze ook niet veel verwachten en klachtencommissie’s blijven verantwoordelijk voor de zorgproduktkwaliteit. Dat klachtencommissie’s disfunctioneren is de zorgverlener een doorn in het oog omdat het lastig is om eigen functioneren te beoordelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.