Zelfmoord Arthur Gotlieb

1506773_627934490608432_2069458916535414386_n

In onderstaand NOS fragment komt de broer van Arthur Gotlieb, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)-werknemer die zelfmoord pleegde, aan het woord. Zelden hoor je iemand zo rustig en zinnig spreken op de TV.

http://nos.nl/video/634965-broer-gotlieb-arthur-mocht-altijd-de-klappen-opvangen.html

Helaas geeft de NOS  het fragment bovenstaande titel mee want daardoor kan de indruk ontstaan dat Arthurs verhaal ‘een slachtoffer verhaal’ is, terwijl Arthur juist sterk was. Een sterke werknemer van de NZa die door zijn leidinggevenden tot zelfmoord gedreven werd.

Meer over de problemen bij de NZa: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/10/het-nza-dossier-interne-wanorde-bij-de-toezichthouder/  Een collega psycholoog merkte terecht op: “Ik heb de artikelen in het NRC gelezen en ik vind dat ik geen enkele richtlijn hoef te accepteren van een dergelijke malafide instantie.”

Jammer dat Arthur enkele jaren geleden over ging op het slikken van anti-depressieva. Die helpen meestal niet (zie: https://psychologenpraktijk.wordpress.com/2014/01/10/een-geestelijke-gezondheidszorg-die-ons-disciplineert-staatspsychologie/) en daar komt bij dat Arthur niet echt depressief was!

Ondertussen lagen de directeuren van de farmaceutische industrie samen met de directeuren van zijn werkgever in een vijf sterren zwembad in de zon…

Hoe lang laten we ons nog voor de gek houden?

Ik houd mijn hart vast over de hoeveelheid straatjes die de komende tijd, hangende het onderzoek, schoongeveegd zullen worden en hoeveel goede adviezen onder in een la zullen verdwijnen. En hoeveel berichten over frauderende zorg-verleners er weer zullen verschijnen. Of zou er nu toch iets veranderen in de zorg? Het ene kritische geluid volgt op het andere de laatste weken. In de GGZ bijvoorbeeld het geluid van de Nederlandse psychiater Jim van Os die terug wil naar een persoonlijke diagnostiek. De beroepsvereniging van GZ-psychologen NVGzP, organiseert hier een symposium over. Zie: hier.

Eerder op dit blog over de directie van de NZa die fundamentele mensenrechten ontkent: hier.

Een man zoals Arthur zal als werknemer van de NZa niet per definitie een tegenstander van de marktwerking in de zorg geweest zijn, aangezien de NZa nu juist tot taak kreeg om die markt te reguleren. Arthur kaartte aan dat dit reguleren niet goed gedaan werd en dat was de NZa een doorn in het oog. Daarom werd hem het werken binnen deze organisatie door leidinggevenden onmogelijk gemaakt. Heel simpel door hem weg te pesten.

Grootste probleem met de marktwerking in de zorg blijft dat het steeds meer in de eerste plaats gaat om geld. Om veel geld!

Foksuk-MedZ-2

Mocht u meer willen lezen over Arthur Gotlieb en de NZa lees het boek: ‘Werk Arthur de deur uit’. Dagboek van een ongewenste werknemer.

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Persoonlijk en politiek, Psychologie, Zorgverzekeringen

7 Reacties op “Zelfmoord Arthur Gotlieb

 1. Pingback: ‘Bezwaarschrift, of de afgang van de managersmentaliteit’ | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

 2. Beste Marijke, dank voor uw reactie. U stelt een heel goeie vraag die moeilijk te beantwoorden is maar in een volgend bericht probeer ik dit te doen zie: Zelfmoord Arthur Gotlieb II

  Like

 3. Pingback: Zelfmoord Arthur Gotlieb II | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

 4. Marijke

  zo erg en zo goed…. dat het nu naar buiten komt.
  wat herken ik de soort van de leidinggevende/baas, die niet als prioriteit heeft het bedrijf, maar vooral zichzelf, ten koste van degene die ziet wat er gebeurt en dat ook aankaart om het bedrijf er middels gratis advies juist beter van te laten worden…. in de veronderstelling dat het wordt opgepikt door de leidinggevende. Maar dan wordt er wel vanuit gegaan dat de leidinggevende van het soort is die niet zo snel carrière maakt. Helaas zijn er daar maar bar weinig van…. het is waarschijnlijk een tegenstrijdigheid in zichzelf als iemand leidinggevende wil zijn. Misschien is het probleem bij grote bedrijven meer aan de orde, omdat dingen daar minder zichtbaar zijn?
  Vraag die overblijft na alles wat er hier naar voren is gekomen: Hoe kan die werknemer zich hiertegen verweren zonder “weggemaakt” te worden, zich verweren tegen de macht van de leidinggevende die zichzelf probeert te redden?
  Daarop heb ik geen antwoord.

  Met al zijn eerlijke kennis van zaken en oprechte bedoeling het bedrijf beter te maken (met gratis advies), zie ik voor die werknemer maar 1 mogelijkheid: inslikken en mond houden, baan opzeggen en ergens anders opnieuw beginnen…..anders gaat het gewoon zoals het gegaan is bij Arthur. En dat is niet vol te houden, jezelf klein te maken, terwijl je hersens zo goed werken en je de dingen goed ziet.
  De leidinggevenden “veranderen”……, maar daar heeft “iemand als Arthur” geen grip op… andersom wel helaas.

  Kortom, wat had Arthur kunnen doen om zichzelf te redden?

  Like

 5. Riet en Harrie van Hirtum

  Na het zien van de aflevering van Zembla over de schandelijke behandeling van Arthur Gotlieb wil ik bewondering uitspreken voor zijn broer, die alles wat zijn broer heeft opgeschreven, in de openbaarheid heeft gebracht.
  Hopelijk zullen zijn managers, die dit op hun geweten hebben, dit hun hele leven met zich meedragen.
  Ik wens Marcel en zijn familie veel sterkte

  Like

 6. Pingback: Psychologen luiden de noodklok | psychologenpraktijk

 7. Pingback: De jacht op uw medische gegevens | psychologenpraktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.