Geen wezenlijk verschil tussen normaal en abnormaal

“Denk een beetje na…”, zei psychiater Dirk De Wachter in een interview met Wim Brands vanmorgen in het programma Boeken van de VPRO naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek: Borderline-times. 13.8 % van de bevolking gaat de diagnose borderline krijgen.

2012 borderline

“Onvoorspelbaarheid en impulsiviteit is wat we het meeste zien in de psychiatrie maar het is ook een kenmerk van onze maatschappij. Men handelt voordat men denkt”. De Wachter houdt een pleidooi voor terughoudendheid, voor voorzichtigheid, voor twijfel en niet alles onmiddellijk te willen.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333739

Dirk de Wachter spreekt veel voor volle zalen met normale mensen over abnormale mensen. En dan zeggen die normalen: “Maar dat hebben wij ook!”  Tot mijn grote genoegen heb ik hem vorig jaar in levende lijve horen spreken voor een zaal gezins-en relatietherapeuten op een conferentie in Zeist.

De Wachter in Boeken vanmorgen:

Wezenlijk is er geen verschil tussen de normalen en de abnormalen. Er is vaak maar een kleine tegenslag nodig om uiteindelijk in de psychiatrie te belanden. Mensen komen niet in de psychiatrie omdat ze klachten hebben maar omdat er òver hen geklaagd wordt. Onze samenleving is niet zo tolerant als we denken.

De diagnoses breiden zich uit als een olievlek. Wat afwijkt van de norm krijgt een diagnose. Kinderen die een beetje stil, een beetje druk of een beetje creatief zijn krijgen een afkorting, ADD, NLD enz.

De samenleving kan mensen niet meer opvangen. Integendeel, het is een meritocratie die ‘psychiatriseert’. Een maatschappij die werkt als een citroenpers. Het wordt veel mensen teveel. Als 10% van de mensen slaap- en kalmeringsmiddelen moeten slikken waar zijn we dan mee bezig?

Maar volgens De Wachter heeft onze maatschappij geen ziekte inzicht – dit is een symptoom van de ziekte die de maatschappij heeft – en blijven mensen die niet mee kunnen komen uit de boot vallen. Het is een mooi stuk in het interview waarin De Wachter de maatschappij voorstelt als een speed-boat.

De richtingsproblemen van kinderen zijn verbonden met het verbrokkelen van de samenleving. De Wachter maakt zich het meeste zorgen over de kinderen: 30% van gescheiden vaders in Nederland heeft geen contact meer met hun kinderen: “Dat lijkt me een probleem”.

Critici van De Wachter zeggen: “Hij luistert waarschijnlijk teveel naar zijn patiënten”… en dit is dan niet ironisch bedoeld.


 

Klik hier voor een artikel over patienten die zich door hun psychiater affectief verwaarloosd voelen.


 

De Wachter hier, in de 15e minuut van het programma: Brandpunt. Over het ‘onbehagen van de cultuur’ waarmee De Wachter Freud parafraseert. “We zijn zo vrij dat we niet meer verbonden zijn…. we lijden aan relatie-onbekwaamheid… onze oververhitte economie heeft geen ziekte-inzicht… vooraan staan de jongens met het grote succes en die zien niet dat er achteraan mensen uit de boot vallen. Om ons succes hoog te houden ontkennen we onze problematiek”.

De Wachter is een cultuur-optimist die wil voorkomen dat we onze cultuur kapot maken: “We moeten afleren om van kick naar kick te willen toeleven en leren om een beetje ongeluk in te bedden in ons bestaan”.


 

Wat ‘abnormaal’ betekent wordt goed verwoord door Albert Einstein in zijn definitie van ‘insanity’: doing the same thing over and over again and expecting different results.

11 reacties

Opgeslagen onder Opvoedkunde, Persoonlijk en politiek, Psychologie, Psychotherapie

11 Reacties op “Geen wezenlijk verschil tussen normaal en abnormaal

 1. Pingback: Liefde. Een onmogelijk verlangen? | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

 2. Pingback: ‘Easy to fix’ problemen | psychologenpraktijk

 3. Pingback: Geestelijk gezond in 2014? | psychologenpraktijk

 4. Pingback: Stress veroorzaakt door een illusie van vrijheid | psychologenpraktijk

 5. Pingback: De psychiater luistert niet | psychologenpraktijk

 6. Pingback: “Psychiatrie een pseudo-wetenschap, psychiaters drugsdealers” | psychologenpraktijk

 7. Pingback: Nadenken en het voorstellingsvermogen | psychologenpraktijk

 8. Pingback: Spinoza en narcisme | psychologenpraktijk

 9. Pingback: Narcisme: “Dat maak ik zelf wel uit” | psychologenpraktijk

 10. Pingback: Breinpep of normaal plezier | psychologenpraktijk

 11. Mart

  ik veerde helemaal op uit mn stoel toen hij zei: “laten vaders voor hun kinderen zorgen” in de hechting is het belang van een goede gezonde relatie met de vader naar mijn idee zo belangrijk, voor het kind, maar ook voor de vader zelf. Ik ben als moeder en hulpverlener al lange tijd een pleiter dat de band tussen vaders en hun kinderen meer aandacht mag krijgen omdat beiden hier zoveel winst uit kunnen halen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.