Van huis weglopen wegens prestatiedwang

Onderstaand artikel komt van een journaliste van Al Jazeera: Jennifer Chang

Eerlijk gezegd werd ik er niet goed van toen ik het las. Toch wil ik er graag aandacht voor vragen. Het gaat om kinderen in Zuid-Korea die in de prostitutie belanden wegens prestatiedruk op het leren voor school.

Er blijkt hier weer eens uit hoe enorm belangrijk het is om perspectieven te blijven bieden aan jongeren die om een of andere reden niet een ‘hoge’ opleiding kunnen volgen. Voor mij is hoe succesvol een maatschappij hier in is, een graadmeter voor hoe beschaafd het land is.

Daarnaast lijkt het me goed om onze ideeën over intelligentie en academische prestaties kritisch te bekijken. Veel liever dan de twee vormen van intelligentie die gemeten worden in de intelligentieonderzoeken van Wechsler die alom gebruikt worden om succes op school te voorspellen, spreek ik van de door Howard Gardner onderscheiden zeven vormen van intelligentie. Al die zeven vormen van intelligentie zouden voor jongeren evenveel perspectief moeten bieden op betekenisvol en gewaardeerd bezig zijn op school en later in de maatschappij.

In ons land bieden wij kinderen die stress ervaren in verband met prestatiedruk op school faalangst-trainigen aan. Maar als de nadruk thuis, op school en in de maatschappij blijft liggen op het behalen van hoge cijfers, is het geven van faalangst-therapie eigenlijk dweilen met de kraan open.

Prestatiedwang

De nadruk die er ook in ons land wordt gelegd op cijfers en leerresultaten doet niets voor de intrinsieke motivatie voor het leren. Intrinsieke motivatie voor het leren komt voort uit het plezier dat men aan het leren op zich beleeft. Extrinsieke motivatie is de motivatie die in werking gesteld wordt door beloningen in het vooruitzicht te stellen: een compliment, een hoog cijfer, een hoog betaalde baan. Belangrijk maar niet de enige vorm van motivatie!

Hieronder het vertaalde en samengevatte artikel van Jennifer Chang.

De druk die de ouders op kinderen uitoefenen om hoge cijfers te halen leidt in Zuid Korea tot een pijnlijke hoeveelheid kinderen die uit huis vluchten en zichzelf als prostituee aanbieden.

Het strakke onderwijssysteem in Zuid-Korea wordt gezien als een belangrijke oorzaak voor het economische succes van het land. Maar er zijn ongeveer 200.000 jongeren, waarvan 60 procent tieners, die op straat rondzwerven. Ongeveer de helft ervan hebben gewerkt als prostituee  volgens de laatste cijfers van de regering.

Er wordt beweerd dat deze kinderen weglopen van huis om meer tijd  met hun vrienden door te brengen.

Volgens een professor van een vooraanstaande universiteit komt het echter door de extreem hoge academische prestatiedruk die er op de kinderen uitgeoefend wordt dat kinderen op straat belanden. De druk begint op het 12e jaar. Scholieren die in ‘highschool’ zitten worden door hun ouders gedwongen om tot laat ’s avonds te blijven studeren zodat ze later naar een vooraanstaand ‘college’ kunnen. Dit is de voorwaarde voor een goed-betaalde baan. Soms moeten ze tot 1 uur ’s nachts studeren! De professor wil anoniem blijven omdat het onderwerp in Zuid-Korea zeer gevoelig ligt.

Veel van deze kinderen gaan wonen in een ‘runaway family’, een groep tieners die elkaar ontmoet hebben op het Internet en die relaties met elkaar onderhouden gebaseerd op het verkopen van seks. Vaak wonen ze bij elkaar in hotelkamers waar al eerder prostitutie bedreven werd.

Het prostitutie-probleem in Zuid-Korea blijft iets waar de autoriteiten erg veel moeite mee hebben. De schatting is dat meer dan een miljoen vrouwen prostituee is. Ongeveer 20% van alle vrouwen tussen de 15 en 29 jaar.

In Zuid-Korea is is de bevolking voor 30% christelijk. Veel meer dan in andere oost-Aziatische landen. Het land is sterk beïnvloed door de VS.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opvoedkunde, Persoonlijk en politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.