De natuur doet wonderen

Een goed humeur, een betere concentratie en minder stress – de natuur kan wonderen doen voor onze geestelijke gezondheid. En daarvoor hoeven we niet eens per se naar buiten. Dat blijkt uit onderzoek van aanstaand hoogleraar Agnes van den Berg.

Alleen al het kijken naar de natuur door een raam of door het zien van een afbeelding heeft een positief effect op de gezondheid. In haar onderzoek heeft ze amper verschil ontdekt ten opzichte van wanneer mensen zelf de natuur ingaan.

vanmiddag in de Hortus van Leiden

Eerder dit jaar werd Agnes van den Berg benoemd tot bijzonder hoogleraar Beleving en waardering van natuur en landschap aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zo kreeg Nederland er een actief pleitbezorger bij om meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de gevolgen van het beleven van de natuur voor de gezondheid en het welzijn van mensen.

Iets noordelijker dan de universiteit van Groningen ligt het waddeneiland Rottum. Staatsbosbeheer heeft het initiatief genomen om de natuur van Rottum naar binnen te brengen in het ziekenhuis van Groningen. Zo kunnen mensen die tijdelijk niet buiten van de natuur kunnen genieten, daar binnen wel een indruk krijgen. Ze hebben er een reuzengrote foto van het uitzicht van het eiland opgehangen.

Toevallig ben ik afgelopen najaar op een tjalk naar Rottum gevaren en heb ik er buiten van de natuur kunnen genieten. Ik heb er gefotografeerd en een filmpje gemaakt.

IMG_1213

Rottum najaar 2012

Binnen het NWO-project ‘Vitamine G’ (waarin G staat voor groen) werkte Agnes van den Berg mee aan de wetenschappelijke onderbouwing van de relatie tussen groen in de leefomgeving en gezondheid. Daarnaast is zij actief in het vertalen van wetenschappelijke kennis over natuurbeleving en gezondheid in praktische adviezen en richtlijnen. Geregeld geeft zij presentaties en interviews over thema’s als het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen, de bijdrage van tuinieren aan gezond ouder worden en ontwerpen met belevingskennis.

Over de therapeutische invloed van tuinieren  heb ik eerder geschreven op dit weblog.

De natuurvideo hieronder van de BBC lijkt me heel goed voor de geestelijke gezondheid. Het gaat over de wonderlijke prieelvogel.

5 reacties

Opgeslagen onder Dierengedrag, Psychologie

5 Reacties op “De natuur doet wonderen

  1. Pingback: Herstel is een uniek proces | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

  2. Pingback: Werken in de natuur werkt tegen depressie | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

  3. Pingback: Natuur bevrijdt | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

  4. Pingback: Cognitieve therapie, focus op gezond leven maar vooral: geen uitsluiting | psychologenpraktijk

  5. Pingback: Natuurbeleving heelt depressie | psychologenpraktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.