Broers en zussen ruzies

Op 6 april 2010 verscheen in Science Daily * een artikel over communicatie tussen broers en zussen. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben aangetoond dat vooral ruzies tussen broers en zussen die gaan over de persoonlijke ruimte, de kwaliteit van hun relatie aantast. Het gaat bijvoorbeeld over spullen van elkaar lenen zonder het te vragen of rondhangen bij oudere broers en zussen als die hun vrienden op bezoek hebben. Dit soort conflicten beschadigen het vertrouwen en de communicatie. Voor het onderzoek werden broers en zussen geïnterviewd tussen de 8 en 20 jaar. Dit is de eerste keer dat niet alleen jongere maar ook ook oudere broer-zus relaties onderzocht werden.

Conflicten rond gelijkheid of rechtvaardigheid zoals over wie er aan de beurt is of over wie ergens voor verantwoordelijk is, hebben geen negatieve invloed, bleek uit het onderzoek.
Verder bleek dat adolescente broers en zussen vaker conflicten over persoonlijke ruimte meldden, waaruit de conclusie getrokken werd dat zij er meer gevoelig voor zijn omdat zij bezig zijn met zich af te scheiden van de familie.

Geadviseerd wordt door de onderzoekers dat ouders grenzen opstellen rond de persoonlijke ruimte; dat ze regels maken rond het respecteren van de privacy, persoonlijke ruimte en eigendommen. Maar ouders moeten een stapje terug doen op het moment dat broers en zussen conflicten hebben omdat het ook nodig is dat zij leren onderhandelen.

Door dit onderzoek dacht ik weer aan de Amerikaanse gezinstherapeuten Carter en McGoldrick** die ook over de relaties tussen broers en zussen geschreven hebben. Een vertaling en samenvatting hiervan zijn te vinden op dit blog in verschillende artikelen bijv. hier.

Kennis over broer/zus relaties zijn voor de therapie belangrijk en therapeuten zouden zich er meer in moeten verdiepen volgens McColdrick. Een sessie met een broer of zus kan een keerpunt worden in de therapie. Onrechtvaardigheden kunnen voorzichtig uitgedaagd worden en oplossing van conflicten kunnen aangemoedigd worden.

 Tot slot een mooi citaat *** over een zussen relatie:

My dearest friend and bitterest rival, my mirror and opposite, my confidante and betrayer, my student and teacher, my reference point and counterpoint, my support and dependent, my daughter and mother, my subordinate, my superior and scariest still, my equal. My sister is someone who lives out another part of myself, freeing me or limiting me to my role, which is by defenition ‘not her.’

* Dit onderzoek is gepubliceerd in Child Development onder de naam: “Who said you could wear my sweater?” De leiding was in handen van Nicole Campione-Barr.

** Chapter 9. Siblings through the life cycle. Uit: The expanded family life cycle. Individual and social perspectives.

*** E. Fishel: ‘Sisters: Shared Histories, Lifelong Ties’.

2 reacties

Opgeslagen onder Psychologie, Psychotherapie, Systeemtherapie

2 Reacties op “Broers en zussen ruzies

  1. Pingback: Broederliefde bij gorilla’s « psychologenpraktijk

  2. Pingback: Zussen beschermen elkaar tegen depressie « psychologenpraktijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.