Meesters in het huwelijk

De meeste paren in relatietherapie willen werken aan de de-escalatie van hun conflicten. Wanneer ze daarmee beginnen ontstaat er een vacuüm. Die kan worden opgevuld met positieve communicatie.

Inspiratie voor de stappen die hierbij genomen kunnen worden haalt de Amerikaanse relatietherapeut Gottman uit de vele observaties van paren die hij ‘de meesters in het huwelijk’ noemt. Hieronder de stappen die hierbij te nemen zijn.

Stap 1. Emotionele verbinding op alledaagse momenten 

Bouwen aan een ‘liefdesplattegrond’ zodat je de weg kent naar de binnenkant van je partner, door open vragen te stellen. Werk aan een cultuur van waardering en respect door je partner te ‘betrappen’ op iets wat hij/zij goed doet, bedank hem/haar. Op deze manier krijg je goede omgangsvormen.

Wend je toe als je partner een verzoek doet. Zo bouw je aan een emotionele bankrekening. Door aandacht te hebben voor de manier waarop je partner zijn/haar behoeften uit. Je reageert positief op die behoeften.

Een verzoek is een verbale of non-verbale vraag naar verbinding. Intieme interactie begint bij aandacht hebben voor de partner. Vervolgens zijn er nog het actief belangstelling tonen, gesprekken voeren, genegenheid geven, humor delen, empathie en emotionele steun. Als een paar op een lager niveau in deze hiërarchie niet kan uitwisselen zal intiemere communicatie moeilijker tot stand komen. Mensen krimpen ineen als hun partner bij een eerste verzoek geen aandacht toont.

Neem regelmatig de emotionele temperatuur bij je partner: ‘Hoe gaat het?’ ‘Praat eens met me.’

Proef de positieve affecten. Veel positiefs wordt niet eens opgemerkt in onstabiele, sukkelende relaties; maar er is vaak ook een daadwerkelijk tekort aan speelsheid, genoegens, humor, gelach, belangstelling, vertier, nieuwsgierigheid, leren, lol, onderzoek en avontuur.

Een therapeut moet van positieve affecten een prioriteit maken! Het gaat hierbij om het opnieuw leren proeven van positieve affectieve ervaringen die de partners hebben gedeeld. Deze ervaringen zitten nog in het geheugen. Het is alsof een diamant met veel facetten opgediept wordt uit het geheugen. Ieder facet bevat een fijne en liefhebbende herinnering aan hoe de partner of de relatie iemands leven heeft verrijkt. Zo worden positieve gebeurtenissen steeds kostbaarder en zijn ze steeds meer een bewijs van hoe rijk de relatie is.

Stap 2. Dagelijkse stress verminderende gesprekken

Het paar moet zorgen voor een buffer voor de stress die van buiten de relatie komt. Het advies is om dagelijks een kort stress verlagend gesprek te hebben.

Stap 3. Het opbouwen van affectie, romantiek, passie en goede seks

Partners wiens seksleven goed bleef, ook na de geboorte van een baby, bleven elkaar het hof maken en lieten de partners af en toe weten dat ze nog seksueel aantrekkelijk voor hen waren. Ze bleven complimenten geven, verrassende cadeaus, gedichtjes of dagelijkse boodschappen die zeiden: ‘Jij bent speciaal voor mij.’  Ze gingen door met niet-seksuele fysieke en verbale affectie en waren het eens over een ritueel waarmee met seks begonnen werd of hoe seks geweigerd werd. Ze hadden een overeenstemmende manier van praten over seks – vaak alleen maar noemend wat ze erotisch vonden en hen opwond. Ze konden sensueel zijn met elkaar op een niet eisende manier en bleven belang hechten aan een verscheidenheid aan seksuele activiteiten. Ze zeiden ‘Ja OK’ tegen seks, ook als ze er niet direct geheel voor in de stemming waren. Zelfbevrediging bleven ze accepteren (samen of apart) en ze verkenden en accepteerden elkaars seksuele fantasieën.

Stap 4. Repareer verzoeken tot emotionele verbinding die niet gelukt zijn

Dit zijn de momenten waarop een partner zich heeft afgewend bij een verzoek tot contact, er niet enthousiast op in ging of een verzoek afwees. Er is een ruzie geweest of een spijtig incident.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Systeemtherapie

Een Reactie op “Meesters in het huwelijk

  1. Pingback: Collaboratieve relatie-therapie | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.