Narratieve therapie technieken

Op de zevende en laatste dag van de narratieve cursus bekeken we nog een filmpje op You Tube.

Het is een opname van een poppenspel met een therapeut en een echtpaar. De therapeut is erg grappig met haar springerige krulletjes maar ook het paar is leuk vormgegeven. Het zijn Kermit-achtige poppen.

Achtereenvolgens worden in de opname de volgende narratieve technieken gebruikt.

– Luisteren

– Reflecteren

– De deconstructieve vraag. Vanzelfsprekendheden worden door dit soort vragen naar de oppervlakte gebracht. Persoonlijke verhalen worden met deze vragen in verband gebracht met verhalen uit de cultuur en uit de lokale context. Door een verhaal te deconstrueren wordt onderzocht hoe iemand een bepaalde ervaring of emotie in deze context betekenis heeft leren geven. Er wordt een reflectie op gang gebracht over de inperkende macht van dominante culturele narratieven.

– De externalizerende vraag. Vragen waarbij het probleem of de klacht buiten de persoon geplaatst wordt. Zo valt de cliënt niet langer samen met het probleem maar krijgt hij/zij de positie van een buitenstaander. In het filmpje is niet het paar het probleem maar zijn de verwijten het probleem. Het probleem dicteert de interactie tussen personen.

– ‘Afwezig maar impliciet’; Met behulp van deze techniek wordt gekeken naar waar bijvoorbeeld teleurstelling een uitdrukking  van is. Gaat teleurstelling samen met een protest tegen iets wat van ongewenste invloed is op iemands leven? Is de teleurstelling een eerbetoon aan iets wat van waarde is en wat niet verloren mag gaan? Zegt teleurstelling iets over wat jij ter discussie stelt? Zegt het iets over wat belangrijk is voor jou in jouw leven? Wat hoop je dat anderen opmerken als jij uitdrukking geeft aan teleurstelling?

– Het probleem een naam geven. In het filmpje krijgt het probleem de naam: Gorilla.

– Vertellen en getuigen. Hier mag de een vertellen en de ander mag het navertellen en daarbij proberen om letterlijk te herhalen; wat is er gehoord?

1 reactie

Opgeslagen onder Systeemtherapie

Een Reactie op “Narratieve therapie technieken

  1. Pingback: De kracht van het vertellen van verhalen | Psychologenpraktijk Gerie Hermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.